För några år sedan utsågs Cavalier (vi säger bara så, inte hela namnet) till en av världens mest populära hundar. Anna sade till mig när hon läste artikeln: En sådan hund måste vi skaffa, Jörgen snälla. Om man ber så snällt måste saken undersökas. (Vi skriver visserligen denna blogg tillsammans men just detta måste berättas ur mitt perspektiv). Vi hittade en kennel genom att söka på nätet, åkte dit och blev kära direkt. Det var aldrig svårt att välja för Benny – Anna utbrast meddetsamma: Kolla Benny – han tittade direkt på oss, de andra var inte lika intresserade. Eller om vi inte märkte något för vi båda hade bara ögon för Benny. Valpen var tillräckligt gammal för omedelbar avfärd efter att pappersarbetet och ekonomin hade klarats av. Som tur var hade vi planerat för hund innan vi for till kenneln så alla attiraljer och hundmat fanns hemma. Resan måste ha varit tröttande den halvannan timme det tog för Benny gick direkt till sin korg – som han aldrig sett förut! – och la sig att sova.

Över hela landet

Nu har Benny blivit 4 år och ni kan nog redan gissa vad denna blogg skall handla om? Cavalier är verkligen en kärvänlig och trevlig hund ur alla aspekter. Även om vi inte haft planer på tävlingar så är vi med i Cavalier-sällskapet, om du blir intresserad har de listor på uppfödare som är utspridda över hela landet. Det finns säkerligen ett hundratal kennlar i Sverige. Cavalier är en utmärkt utställnings- och tävlingshund, kanske vi kommer att delta längre fram när/om våra träningar blir fler och mer givande.

Brittiskt ursprung

Storbritannien är platsen där Cavalier King Charles spaniel kom till. Den kan ibland förväxlas med Cocker Spaniel men egentligen är de väldigt olika vilket man ser om dessa två raser ställs bredvid varandra. Den är en väldigt typisk sällskapshund och ingår i klassen dvärgspaniel. Äldre jakthundar är rasens anfader och et avlägset släktskap med Cocker spaniel finns. Pälsen är tämligen lång utan lockar, men är lätt vågigt bevuxen. Man skall aldrig trimma dess päls, bara underhålla med borstning och tvätt. Färger som rasen kan ha är röd och vit (blenheim), helröd (ruby), svart och brun (black and tan) eller svart, röd och vit (tricolor). Vår Benny är det sistnämnda.