Rasens historia

En kunglig favorit

Cavalier King Charles Spaniel är en hundras som har vunnit mångas hjärtan. En söt, behaglig, och lekfull liten hund med en lång spännande historia. Rasen är en avlägsen släktning till cockerspanieln. Dagens Cavalier King Charles Spaniel härstammar från hundar som du kan se på tavlor från av 1500-talet till 1700-talen. Den lilla dvärgspanieln var en favorit hos drottning Elisabeth I:s hov i England.

Maria Stuart följdes enligt historien till sitt öde och schavotten av sin goda van, en liten spaniel. Efter avrättningen av Maria Stuart sägs man ha hittat en hund gömd bland hennes kjolar.

Namnet fick hundrasen av kungarna av huset Stuart, som var mycket förtjusta is de små hundarna att de fick ett kungligt namn. Charles II, Mary Stuarts sonsonson, sågs sällan utan några av dem i hälarna. Han beskylldes för att spendera mer tid med att leka med hundarna än att sköta sinaarbetsuppgifter.

Att hundarna kallas för spaniel är enligt traditionen att hundarna skulle härstamma från Spanien. Detta är troligtvis inte sant och det är mer troligt att rasen kom från fjärran Östern via Spanien till England. Rasen kom till England under Henrik VIII:s regering (1509-1547).

Uppfödning av Cavalier King Charles Spaniel

Rasens historiaCavalier King Charles Spaniel blev sedan utbytt vid hoven av en liten mops när William III kom till makten och under 1700 och 1800-talen så är det ganska tyst om hundrasen. Rödvita dvärgspaniels föddes dock upp hertigarna av Marlborough på Blenheim Place där de var omtyckta för sina insatser vid jakt och även populära som sällskapshundar.

Under drottning Victorias regeringstid så började man hålla hundutställningar och avel började tas mer på allvar. Tidigare så fanns det ingen rasstandard och storleken och utseende på hundar varierande mycket. Nu började man använda avelshundar och de numera välkända kännetecknen för en hundrasens började utvecklas, mindre hund, platt ansikte med kort nos, högt kupolformat huvud, och mycket långa lågt ansatta öron.

Kontroversiell nos

Det hårda arbetet att avla bort den långa nosen var dock kontroversiellt. Amerikanen Roswell Eldridge älskade den traditionella Cavalier King Charles Spaniel med sitt långa ansikte och utan det höga kupolformade huvudet. Han erbjöd en prissumma för de bästa hanhundar och tiken som uppfyllde de gamla utseendet på den stora hundutställningen Croft. Men de flesta uppfödare brydde sig lite om prispengarna, de hade arbetat hårt i flera år med att avla bort den långa nosen. Med tiden så plockades de stora priserna bort och endast några få entusiaster bestämde sig för att fortsätta med uppfödningen.

1928 så startades en klubb och titeln Cavalier King Charles Spaniel valdes som namn för klubben. Det var dock tufft för uppfödare av rasen och det var svårt att sälja valpar. 1945 så erkände den Engelska Kennelklubben Engelska Kennelklubben erkändes Cavalier King Charles Spaniel som egen ras och den blev snabbt populär. Rasen kom till Sverige på 1960-talet och den lilla hunden med det näpna utseendet blev snabbt mycket omtyckt.