Vad vi ger Benny att äta

När det gäller Cavalier King Charles Spaniel och deras matvanor så är detta något som varierar en hel del från hund till hund. Vissa äter betydligt mer än vad andra gör, och det är därför svårt att uppge exakt hur mycket dessa hundar äter per dag. Vår Benny har dock matvanor som vi har förstått är vanliga bland rasen.

Vilken typ av mat äter Benny?

Vi har valt att ge Benny en typ av hundmat som heter Royal Canin Mini Light Weight Care. Detta är ett torrfoder som sträcker sig till hundar som väger mellan 5-10 kg, och det passar bra till vår Benny eftersom han väger runt 7 kg vilket även är standarvikten för Cavalier King Charles Spaniel.

Hur mycket äter Benny per dag?

Det är svårt att ge något standardmått för exakt hur mycket mat man bör ge sin Cavalier King Charles Spaniel per dag. Vi har dock läst att 3 dl torrfoder per dag, indelat i portioner på 1,5 dl två gånger om dagen, ska vara en vanlig mängd. Detta är även vad vi ger vår Benny, och det fungerar bra för honom. Så trots att detta inte per automatik innebär att denna mängd mat kommer att passa alla hundar av rasen Cavalier King Charles Spaniel, så verkar det i alla fall vara vanligt att just den här mängden fungerar bra. För vår Benny har det i alla fall gjort det.

När äter Benny?

Benny äter alltså två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Detta är nog för att han ska orka med dagen, och efter kvällsmålet är han redo att gå och lägga sig för natten och sova gott i flera timmar. Självklart händer det även ibland att han får hundgodis och liknande under dagen om han har skött sig bra eller varit duktig på något annat sätt. Det handlar dock inte om några huvudmål, utan om några hundgodisbitar här och där. Vi har hur som helst aldrig haft några problem med Bennys vikt, och med det menat att han aldrig har verkat för smal eller för tjock. 1,5 dl Royal Canin Mini Light Weight Care två gånger om dagen har alltså passat utmärkt till Benny. Vårt råd är därför att man börjar med en matmängd som handlar om en storlek kring 3 dl om dagen, och fungerar inte detta så kan man justera det efter hand.