Vår cavalier Benny

Den bedårande Benny

Vårt liv förändrades en hel del när Benny blev en del av familjen, men allt till det positiva. Benny var förutom våra barn vårt livs bästa tidsinvestering.

När vi letande efter den hundras som passade just oss ville vi ha en lättuppfostrad och kärleksfull hund. Det tog inte många blickar på Benny för att veta att han var rätt för oss. Vi har nu haft honom i tre år, och kunde inte vara lyckligare. Den här lilla, bedårande familjemedlemmen förändrade våra liv.

Bennys utseende

Till storleken är Benny inte särskilt stor, även om han var ännu mindre som valp. När han kom till oss rymdes han i våra händer, men även nu är det lätt att bära på honom. Han väger sju kilo nästan, så även våra barn kan hantera honom. Inte häller höjdmässigt är han någon jätte, utan han når oss till knäna ungefär. En Cavalier King Charles Spaniel är inte så där vansinnigt skräckinjagande utseendemässigt, men de är otroligt söta och passar bra som sällskapshund. Det är inte sällan som främlingar kommer fram och frågar om de får klappa honom, och självklart förstår vi varför, han är fullkomligt bedårande.

Av de fyra vanligaste täckningarna har Benny lyckats ärva den mest intressanta av dem. Han har nämligen något som kallas Blenheim, där den större delen av pälsen är vit med kastanjebruna fläckar främst på öronen. Det speciella med Benny och hundar som honom är att de får en speciell fläck i pannan eller mitt på huvudet som kallas antingen Blenheim Spot eller Duschess Thumb Print. Täckningen avlades fram i England under kriget, och har därför en intressant historia. Förutom själva färgen på Bennys päls har han även en oerhört mjuk päls, som passar perfekt att gosa in sig i. Den är lite smått vågig som hos många andra spaniels och på Benny kan den bli relativt lång (han är ju inte jättestor).

Bennys psyke

Mentaliteten hos Benny och Cavalier King Charles Spaniels överlag är väldigt kärvänlig. Han är oerhört inställd på att vara till lags, och trivs mycket med den positiva uppmärksamhet som det innebär att göra som han ska. Det här är egenskapen som framförallt gör Cavalier King Charles Spanieln till en bra nybörjarhund. Eftersom att den är så mån att göra sin husse eller matte till lags så är den relativt lättuppfostrad.

Det gör även att Benny är lätt att träna i olika saker. Det tog inte lång tid innan han kunde sådana kommandon som ”sitt” eller ”rulla runt”, och efter något år började vår dotter träna agility med honom. Han börjar bli riktigt duktig. Trots de korta benen är han dessutom oerhört snabb, så det går jättebra att ta med honom på springturer och långpromenader.